Een vleugje Haarlem tijdens de Rijswijkse Stripdagen

3 maa 2016 |
2523 keer bekeken
Een vleugje Haarlem tijdens de Rijswijkse Stripdagen

‘De nieuwe Stripdagen.’ Zo had de nieuwe festivaldirecteur Ton Schuringa de eerste Rijswijkse Stripdagen van afgelopen weekend gedoopt. Een nieuwe locatie, een nieuwe aanpak, maar de nieuwe festivaldirecteur is voor ons een oude bekende: Ton Schuringa is als beursorganisator tevens bij de Stripdagen Haarlem betrokken. 

Niettemin was het vleugje Haarlem in Rijswijk ook nieuw, want het was voor het eerst dat de artistiek directeur van de Stripdagen Haarlem een tipje van de sluier over de programmering oplichtte op het festival van het Stripschap. 

Logisch, want het Haarlemse stripfestival heeft ook een nieuwe artistiek directeur, namelijk Tonio van Vugt, en iedereen heeft zo zijn eigen aanpak. 


Grootste onthullingen bewaard

Uiteraard gaf Tonio niet alles prijs tijdens zijn presentatie op zaterdag 27 februari. De nieuwe huisstijl, de nieuwe huisstijltekenaar, het stripbier, de ins & outs over de twee hoofdtentoonstellingen en details over de rest van de programmering: kortom, de grote onthullingen zijn gereserveerd voor de Kick-off van de Stripdagen Haarlem in de Bakenesserkerk op 11 maart. 


Raad jij de nieuwe huisstijltekenaar?

De toeschouwers kregen wel een hint over de identiteit van de nieuwe huisstijltekenaar. Tonio toonde het publiek een oog, een detail uit de poster voor 2016. In de zaal zat niemand die het raadde, dus kom, laten we er eens een wedstrijd van maken. We tonen het detail uit de poster hieronder. 

Wie als eerste vóór 11 maart raadt wie de tekenaar is, wint een fles Stripbier 2016 en kaartjes voor de opening. Alléén inzendingen via persredactie@stichtingbeeldverhaal.nl dingen mee naar de prijs. Wie o wie heeft er het juiste oog voor dit oog?


Meer tipjes van de sluier

Meer tipjes van de sluier afgelopen zaterdag betroffen het eerbetoon aan Peter Pontiac dat één van de twee hoofdtentoonstellingen gaat vormen, en een pagina uit Jheronimus, de stripbiografie van Jeroen Bosch door Marcel Ruijters, die naar de tweede hoofdtentoonstelling verwees. De context van deze twee verwijzingen wordt eveneens op de Kick-off bekendgemaakt. 

Daarnaast noemde Tonio drie andere tentoonstellingen die hij van prominent belang acht in de editie van 2016: Motion Comics, innovatieve toepassingen van het beeldverhaal op tablet, smartphone en internet; 75 jaar Tom Poes, gewijd aan het werk achter de schermen bij de Toonder Studio’s; en feminisme in stripjournalistiek, een samenwerking tussen het internationale platform voor getekende journalistiek Drawing The Times en LOVER, online tijdschrift voor feministische journalistiek. 

Tezamen weerspiegelen deze exposities de visie voor Haarlem 2016: een festival dat zich bewust is van de rijke tradities van de Nederlandse strip, maar ook kijkt naar de toekomst van het medium. 


Ode aan de winnares Stripschapprijs

Op de zondag in Rijswijk was er geen presentatie over de Stripdagen Haarlem, maar de artistiek directeur was wel aanwezig. Naast directeur is Tonio namelijk ook hoofdredacteur van Zone 5300, één van de drie striptijdschriften (de andere twee waren Iris en Razzafrazz) die aan de wieg stonden van de carrière van Stripschapprijs winnares Maaike Hartjes. En de prijsuitreiking was op zondag. 

Geen van de drie tijdschriften kon Maaike’s bekroning voorbij laten gaan zonder een eerbetoon en een spontaan idee werd geboren. En zo gebeurde het dat Maaike Hartjes toen ze haar prijs in ontvangst nam a capella werd toegezongen door misschien wel de oudste boyband van Nederland: Tonio van Vugt en Robert van der Kroft (Zone 5300), Remco Polman (Iris) en Kees de Boer (Razzafazz). 

Of de nieuwe boyband op een van de Haarlemse feesten tot spontane samenzang te bewegen is, weten we niet. Anders zou het immers geen spóntaan optreden zijn.


Bekijk hier de ode zelf:


Complete tekst van de ode:

Zoals je daar nu staat, Een Stripschap-laureaat, Je hebt ’m nu gewonnen. Maar wat was je repliek? Een storm van kritiek! Waar ben je aan begonnen? Al viel het winnen slecht, Je won die prijs terecht. Je doet de dingen die je doet. Met je ogen dicht. Rechte lijnen, ronde cirkels, gekke figuurtjes. Leuke teksten in ballonnen. Grappige grapjes. Rake schetsen van het leven. Heel erg herkenbaar. Lach eens even, kid. Want de Stripchipshit Is voor JOU (jou... jou... jou...)

Laatste artikelen


3 maa 2016 |
2524 keer bekeken
25 feb 2016 |
3098 keer bekeken
25 nov 2015 |
3866 keer bekeken
Terug naar nieuwsoverzicht