Grote tentoonstelling over Dick Matena - Museum Meermanno

9 apr 2015 |
4135 keer bekeken
Grote tentoonstelling over Dick Matena - Museum Meermanno

6 juni t/m 27 september 2015

Museum Meermanno | Huis van het boek eert deze zomer striptekenaar Dick Matena (1943) met een grote tentoonstelling. Deze tentoonstelling laat aan de hand van ruim 200 originele tekeningen en schetsen, boeken en brieven Matena’s veelzijdigheid, zijn ongelooflijk grote productie en zijn vernieuwingsdrift zien.
Dick Matena’s werk varieert van humoristische jeugdstrips tot controversiële strips voor volwassenen. Zijn meest vernieuwende invloed op de stripwereld ligt in zijn bewerkingen van Nederlandstalige literaire meesterwerken. 
 
Toonder Studio’s
Matena begon op zeventienjarige leeftijd bij de Toonder Studio’s. Marten Toonder onderkende al snel het talent van Matena en zette hem in voor zijn eigen dagstrips van Heer Bommel. De eerste strip die Matena onder eigen naam publiceerde, was Polletje Pluim. Bij een brand in de jaren zeventig bij de Toonder Studio’s gingen de originele pagina’s van deze strip op twee na verloren. Beide zullen op de expositie te zien zijn.


Nationale en internationale doorbraak
Vervolgens werkte Matena voor de weekbladen Pep, Eppo en Mickey Maandblad, waarvoor hij De Argonautjes (die momenteel opnieuw worden uitgegeven), Grote Pyr, Dandy en Virl tekende. In de jaren zeventig maakte hij een carrièreswitch: hij begon realistisch te tekenen, eerst nog voor jeugdbladen, maar al snel voor een volwassen publiek, in tijdschriften als Gummi, Titanic en Comics. Deze strips, o.a. andere Amen, Mythen en De prediker, betekenden eind jaren zeventig zijn internationale doorbraak in Europa en in de Verenigde Staten, waar zijn werk onder meer werd gepubliceerd in Heavy Metal. In zijn volwassen werk tastte hij de grenzen af van zowel zijn eigen kunnen alsook van normen, waarden en moraal.
  
Literaire meesterwerken
In 1988 begon Matena met bewerkingen van jeugdliteratuur. Voorbeelden daarvan zijn Kruimeltje, Dik Trom, Pietje Bell en het onlangs in boekvorm verschenen Afke’s tiental. Hierna richtte hij zich op de literatuur voor volwassenen en vond daarvoor zelfs een nieuw genre uit: een beeldverhaal met daarin de complete tekst van een roman. Als eerste tekende hij op deze wijze De avonden van Reve, gevolgd door klassiekers als Kaas en Het dwaallicht van Elsschot en Kort Amerikaans van Wolkers.


Bezoekinfo / Voor meer info

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
www.meermanno.nl
open: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur


Laatste artikelen


3 maa 2016 |
2622 keer bekeken
25 feb 2016 |
3202 keer bekeken
25 nov 2015 |
3976 keer bekeken
Terug naar nieuwsoverzicht