Terug naar nieuwsoverzicht

Adres

Spaarne 30, Haarlem

wanneer

donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni


openingstijden

donderdag en vrijdag 13u -17u

zaterdag en zondag 11u -17u


kijkwijzer


WO I: WAR/RAW

Is een kunstproject van Tonie van Marle, dat bestaat uit 24 grote zwart-wit linosneden: 12 portretten van soldaten uit WO1 met een door verwondingen mismaakt gezicht en 12 portretten van beschadigde koppen van klassieke beelden. Het project verbindt de twee extremen van menselijk lijden en esthetisch genot. Te zien op de eerste verdieping in de Waag van de kunstenaarsvereniging KZOD.


Over Tonie van Marle

Kunstenares, werkzaam in Amsterdam: "Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in geschiedenis en wetenschap en vanuit die twee disciplines maak in tekeningen, prenten, objecten en installaties. Mijn liefde voor geschiedenis vertaalt zich in projecten, waarbij ik aandacht besteed aan de situatie van mensen die moeten overleven in traumatische omstandigheden en die niet met naam en toenaam in de annalen zijn bijgeschreven".


"De gezichtsmismaakten zijn voor velen letterlijk te gruwelijk om aan te zien. Via het medium van de linosnede en door de combinatie met beschadigde klassieke beelden met dezelfde verwondingen, introduceer ik de gebroken gezichten in de wereld van de esthetiek, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken".