Terug naar nieuwsoverzicht

Adres

Gasthuisstraat 32, Haarlem

Wanneer?

Zondag 1 juni 2014


Tijden

14 - 15.30 


Kost?

Niets, noppes, nada. Reserveren verplicht. 

Kaarten alleen hier verkrijgbaar.


Kijkwijzer

Themalezing: WO I in strip verbeeld - Prof. Kees Ribbens

Professor Kees Ribbens, senior onderzoeker bij het NIOD en sinds 1 januari bijzonder hoogleraar ‘Populaire historische cultuur en oorlog’ aan de Erasmus Universiteit, zal in een speciale themalezing ingaan op de verbeelding van WO I - zowel tijdens als na het conflict - in de westerse populaire cultuur, vooral in stripverhalen en graphic novels. 

Daarbij komt ook aan bod hoe Nederlandse personages zoals de beroemde spionne Mata Hari en de Haarlemse luchtvaartpionier Anthony Fokker de verbeelding in het buitenland prikkelden. 

Daarnaast vertelt hij over re-enactment, het zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen van historische gebeurtenissen en over WO I gerelateerd toerisme. Toeristen bezoeken de slagvelden, monumenten en oorlogsgraven in o.a. België en Frankrijk, en verzamelen militaire objecten. Velen raken onder de indruk en zijn ervan overtuigd dat deze ‘ervaringen’, waarmee zij zich het verleden actief toe-eigenen, hen dichter bij de oorlogsgeschiedenis brengen.

En terwijl de levende herinnering aan de oorlog langzaam verdwijnt, vormen met name populaire bewerkingen als films, stripverhalen, websites of re-enactments steeds vaker een eerste kennismaking met dit onderwerp voor nieuwe generaties.
 
Slechts 40 plekken beschikbaar! Kaarten alleen hier te reserveren via de website van Stadsbibliotheek Haarlem.