Terug naar nieuwsoverzicht

Adres

Schotersingel 2, Haarlem

Wanneer

15 mei t/m september 2014


Openingstijden

Zaterdag 10u - 17u

Zondag 12u - 17u


Kost

Museumentree (volwassenen € 8,50 / 

12 t/m 18 jaar € 6,00 / Kinderen gratis)

Meer info


Kijkwijzer


Shiuan-Wen Chu - Heel erg anders...

...Een moeder en haar autistische zoon

Shiuan-Wen Chu heeft een veeleisende carrière als architect in Rotterdam wanneer ze ontdekt dat haar vierjarige zoon Lennert autistisch is. Eenmaal van de shock bekomen, doet ze er alles aan om op zijn stoornis in te spelen. 


Tijdens dit proces van vallen en opstaan wordt ze ook geconfronteerd met de invloed van zijn beperkingen op haar eigen leven. In deze autobiografische graphic novel verdiept Shiuan-Wen zich in autisme en beschrijft ze de strijd om haar zoon een onbezorgde kindertijd te bieden en hem weerbaar te maken in het leven. 


Acceptatie

Lennert zelf brengt Shiuan-Wen in contact met een paar belangrijke dingen die zij met het klimmen der jaren was vergeten. In de strijd die Shiuan-Wen levert, draait alles om acceptatie. Ze moet aanvaarden dat haar zoon niet is zoals als alle andere kinderen en dat ze haar loopbaan als architect op een zijspoor moet zetten. Maar ze ontdekt ook dat Lennert betoverende kanten heeft. 


Hoofdstuk 10 heet Het Tekenwonder en laat een dwarsdoorsnede van het station van Florence zien, die door de jongen op 4-jarige leeftijd uit het hoofd is nagetekend. Na het station volgen tekeningen van fabrieken, spoorbanen  en achtbanen, wolkenkrabbers en lanceerinstallaties. 


Museum het Dolhuys toont naast de tekeningen uit het boek Heel erg anders ook de tekeningen van zoon Lennert en enkele sculpturen van zijn hand.


Interview

15 mei om 19.30u is er een publiek interview met Shiuan-Wen Chu, voorafgaand aan de opening.