Terug naar nieuwsoverzicht

Adres

Markt 2, Haarlem

Wanneer

31 mei t/m eind juni 2014


Openingstijden

10u - 17u


kijkwijzerDE NIEUWE GARDE: Ruben Steeman

Sinds de zomer van 2002 tekent Ruben Steeman onder de naam RuSt tekeningen die hij publiceert op www.elkedagrust.nl. Vanaf 2009 maakt hij ook daadwerkelijk zonder uitzondering elke dag een tekening, wat resulteert in een berg van meer dan 2500 tekeningen.


Grafisch

De tekeningen zijn autobiografisch, maar vaak nét naast de werkelijkheid. Het werk is allemaal in zwartwit in scherpe lijnen, veel arceerwerk en met gebruik van zwarte vlakken gemaakt. De tekeningen zijn hierdoor heel grafisch, met oog voor compositie. De tekeningen zijn direct, zonder schetsen met pen op papier gezet.


De karakters hebben vaak de ogen gesloten, waardoor richting ontbreekt en de tekening geen grap wordt, maar eerder een verhaal. In elke pentekening is voor de aandachtige kijker wel zo’n verhaal te ontdekken, soms het dagboekverhaal van de tekenaar, maar vaak ook een verhaal dat zich vormt in de beleving van de kijker.


Als alle 2500 tekeningen geëxposeerd zouden worden, was er een muur van 225 m2 nodig geweest, tijdens de Stripdagen Haarlem 2014 is een daarom selectie te zien.