Terug naar nieuwsoverzicht

Adres

Grote Markt 16, Haarlem

Wanneer?

15 maart t/m 9 juni 2014


Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag 11 - 17 uur

Zondag 12 - 17 uur


Kost?

Museumentree (volwassenen 7,50/ 19 t/m 24 jaar 4,00/ Kinderen gratis)

Meer info en prijzen


KijkwijzerDE NIEUWE GARDE: Robert van Raffe

Thematentoonstelling: De Nieuwe Garde

De Hallen Haarlem toont dit voorjaar een kleine presentatie van ontwerper, striptekenaar en illustrator Robert van Raffe. Zijn tekeningen, stripboeken en illustraties zijn te zien in het Paviljoen. In februari verscheen zijn nieuwste publicatie Zonder filter, die een prominente plek heeft in de tentoonstelling. 


Robert van Raffe - Zonder filter
Raffes onlangs verschenen publicatie Zonder filter is een bild(ungs)roman over een jongen die is opgegroeid in een klein dorp en daar nog steeds woont als hij besluit aan de Kunstacademie in de grote stad te gaan studeren. Nadat hij door zijn geliefde is verlaten – ze vertrekt naar Italië –, begint hij aan een lange reis, zij het niet fysiek, maar in gedachten. Aangezien zijn geliefde hem verliet, concludeert de jonge man dat hij iets moet veranderen en hij besluit een metamorfose te ondergaan. Hij verandert zijn imago radicaal en wordt een dandy. Hij slaagt erin dit zo nauwgezet door te voeren dat het hem tot waanzin drijft. Raffes kleurgebruik en de diepere lagen in dit verhaal maken deze vertelling levensecht.

Dit boek is wat men noemt een meta-strip. De hoofdpersoon besluit (literaire) autobiografische strips te gaan tekenen en het verhaal is dus in feite de strip die de hoofdpersoon besluit te gaan tekenen. Maar hoe betrouwbaar is zijn verhaal? Wat wil hij wel en niet aan de lezer vertellen?

Robert van Raffe (1982)
Studeerde Arts, Media & Design aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met het dandyisme, dat hij op een ironische manier begon uit te dragen. Dit leverde hem de geuzennaam 'Dandy Raffe' op. Hij ontwerpt letters, karakters, logo’s, identiteiten, tekent illustraties en stripverhalen. Van Raffe publiceerde zijn strips onder meer in Passionate, nrc.next, Zone 5300, Algemeen Dagblad en Eisner. Ook gaf hij een aantal strips uit in eigen beheer. Als dandy-expert sprak hij onder meer op Manuscripta, Lezersfeest, IMG-festival en Denkcafé. Zonder filter is zijn graphic novel-debuut.