Terug naar nieuwsoverzicht

Adres

Jansstraat 40, Haarlem

Wanneer?

6 mei t/m 1 juni 2014


Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 11u - 17u

31 mei en 1 juni extra geopend van 11u - 17u


Kost?

Niets


Kijkwijzer

WO I: Oorlog op papier

Oorlog op papier Prenten en foto’s uit de Eerste Wereldoorlog 

Van 1914 tot 1918 woedde de Eerste Wereldoorlog. Duitsland en de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie aan de ene kant, gesteund door Bulgarije en de resten van het Ottomaanse Rijk, Frankrijk, Engeland en Rusland aan de andere kant. Er was nog een derde groep, bestaande uit neutrale landen als Nederland en Zwitserland. Voor uitvinders was de Eerste Wereldoorlog een gouden tijd. In de zeeën voeren duikboten, in de lucht zweefden Zeppelins, door de modder walsten tanks: allemaal nieuwigheden. Men bedacht het gifgas, de handgranaat, de vlammenwerper, de loopgraaf en de camouflage. 


Dit grimmige circus werd nauwlettend gevolgd door een leger cartoonisten: er werden honderdduizenden karikaturen geproduceerd en gepubliceerd. Spotprenten waren toen een heel populair medium.


Tentoonstelling

De tentoonstelling Oorlog op papier laat een deel van die lawine aan verbeeldingen zien. In alle oorlogvoerende landen verschenen satirische tijdschriften waarin kritische en vaak ook humoristische tekeningen werden geplaatst. Kladderadatsch en de Kriegsflugblätter in Duitsland, Punch in Engeland, La Baïonnette en Le Rire Rouge in Frankrijk, Life in de Verenigde Staten en De Nieuwe Amsterdammer en De Notenkraker in Nederland zijn slechts enkele voorbeelden die zijn opgenomen in de tentoonstelling. Aangevuld met het schitterende grafische werk van Eric Henri Kennington uit Engeland en Jan Hoynck van Papendrecht uit Nederland. Ook zijn er foto's te zien van Belgische vluchtelingen die in Haarlem een veilig heenkomen vonden. (Bovenaan de pagina Oorlogken is jarig van Jan Sluijters uit 1915, waarop Vader oorlog en moeder Dood hun kindje bloeddorstig leren zijn.)


Het tentoongestelde materiaal is afkomstig uit de collecties van het Legermuseum in Soesterberg, de Western Front Association (Marius van Leeuwen) in Aerdenhout, Griffioen Grafiek in Hilversum en Teylers Museum en het Noord-Hollands Archief in Haarlem. 


Tijdens de Stripdagen Haarlem op 31 mei en 1 juni zijn in de Vishal, de Waag, Historisch Museum Haarlem, de Nieuwe Vide, Studio Burgwal, Rainbow's End Records en Stripwinkel Silvester ook tentoonstellingen te bezichtigen die zijn gewijd aan de Grote Oorlog.