Terug naar nieuwsoverzicht

Adres

Minckelersweg 6, Haarlem

Wanneer?

9 mei t/m 9 juni

Feestelijke presentatie, borrel + soep: zaterdag 31 mei, 16 uur


Openingstijden

do t/m zondag 12:00 - 17:00 uur, 

tijdens de Stripdagen 31 mei & 1 juni 11:00 - 18:00 uur


KijkwijzerWO I: Runnin' through the trenches

Deelnemers: DUONAR (TRIK+StefanKasper), MrMonk, Tammo Schuringa, Smilingpolticians, StudioWhooHoo, Rosteck & Brinkmann 


Nieuwe Vide presenteert Runnin’ through the trenches, een tentoonstelling van cart(oon)ografie, geïnspireerd op historisch politiek satire van het tijdperk rond de Eerste Wereldoorlog. 

In samenwerking met de Smilingpoliticians en kunstenaars die in Nieuwe Vide atelier hebben trekt de tentoonstelling parallellen tussen toen en nu. 


Europa toen en nu

De wereld waarin wij nu leven opmerkelijk veel gelijksoortige ingrediënten aanwezig zijn, als degene die hebben geleid tot de Eerste Wereldoorlog. Europa in het bijzonder bevindt zich in een tij van herschikkende machten. Een eeuw geleden was de opkomst van de Natiestaat een van de aanleidingen tot het grote geweld. Nu kampen we met een verbrokkelend Europa, en een herpositionering ten aanzien van andere wereldmachten. 


Waar ruim een eeuw geleden de Industriële revolutie grote gevolgen met zich meebracht, zijn wij nu alweer in een tijdperk beland die zich op zijn minst digitaal, en allicht al post-digitaal laat noemen. Ook worden beide tijdsgewrichten gekenmerkt door snel elkaar opvolgende economische crises, die de voedingsbron vormen voor een herleving van internationale spanningen en xenofobie.


Historische Cartoons worden geactualiseerd

Rondom de vorige eeuwwisseling ontstond een traditie van politieke cartoons die de steeds veranderende landsgrenzen in beeld brachten door de landen als karikaturen weer te geven. In 1877 zien we Rusland als een grijpgrage octopus wiens tentakels Polen tot aan Perzië vastgrijpen. In 1914 zien we Duitsland als een gretige soldaat zich klaar maken voor de oorlog, ons eigen Nederland is een bescheiden boerin die de rug keert naar de rest van Europa. 


Deze satirische landkaarten vormen het uitgangspunt van nieuw werk van de Smiling Politicians, een collectief van studenten van de opleiding Illustration Design van ArtEZ in Zwolle, toegepast op de roerige context van het huidige Europa.Deze bijdragen vormen de ruggengraat van het project en worden tijdens een openbare werkperiode tot aan de opening van de Stripdagen Haarlem in situ gemaakt. 


De tentoonstelling komt verder tot stand met bijdragen vanuit Nieuwe Vide studio's. Naar aanleiding van in Frankrijk opgegraven dogtags van Duitse soldaten uit WOI, is het duo 'Rosteck und Brinkmann' in Duitsland op zoek gegaan naar de op de plaatjes vermelde adressen, waar zij daar waar de soldaat ooit geleefd heeft nieuw beeld hebben gecreëerd. Daarbij is teruggegrepen naar een oude techniek die op dat moment populair was: de stereofotografie. 


Mr Monk, een uitvinding van striptekenaar TRIK, heeft een nieuwe op de Eerste Wereldoorlog geïnspireerd karakter getekend, deze krijgt vorm in een animatie geprojecteerd op 3D print van animatiestudio WhooHoo! 

DUONAR werkte met Tammo Schuringa aan een grote site specific wandschildering geïnspireerd op het 'Razzle Dazzle' fenomeen. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog werden oorlogschepen niet gecamoufleerd, maar juist voorzien van opzichtige patronen, in de veronderstelling dat dit de vijand juist in de war zou brengen.


Ook op de Small Press Beurs + Signerende tekenaars

Tijdens het festivalweekend is Nieuwe Vide ook aanwezig op de Smallpress beurs in het centrum van Haarlem met de tweede uitgave van haar Multiple Pieces-editie, die keer verzorgd door DUONAR en Tammo Schuringa. Op 31 mei om 14:30 uur signeren de kunstenaars deze bijzondere legpuzzel op de Grote Markt, aansluitend vindt om 16:00 uur bij Nieuwe Vide een borrelplaats om het eindresultaat van Runnin' through the trenches te vieren.