Terug naar nieuwsoverzicht

Adres

Grote Markt 20, Haarlem

wanneer

27 mei t/m 22 juni 2014


openingstijden

dinsdag t/m zaterdag 11u - 17u

zondag 13u - 17u


kost

niets


Kijkwijzer


Wegens expliciete beelden is deze tentoonstelling geschikt voor 16 jaar en ouder.


WO I: Inktzwart

Thematentoonstelling WOI Stripdagen Haarlem

Honderd jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog en wereldwijd wordt deze catastrofe herdacht met tentoonstellingen, boekuitgaven en lezingen. Ook in de stripwereld is veel belangstelling voor deze herdenking. In het kielzog van Jacques Tardi en zijn meesterwerk Loopgravenoorlog uit 1993 zijn talloze albums gewijd aan de gruwelen van de Grote Oorlog. 


WOI herdacht in strips en cartoons

Deze tentoonstelling concentreert zich op enkele belangrijke titels in dit genre, zoals de Britse reeks Charley´s War van Pat Mills en Joe Colquhoun, het Vlaamse tweeluik Afspraak in Nieuwpoort en Elsi en Mairi van Ivan Adriaenssens en The Great War van Joe Sacco, waarin de Slag bij de Somme in 1916 gedetailleerd wordt weergegeven. Daarnaast schenken we aandacht aan Otto Dix, wiens 50-delige serie etsen Der Krieg uit 1924 van beslissende invloed op veel tekenaars is geweest. Typex tenslotte belicht de totstandkoming van zijn affiche voor de Stripdagen Haarlem, waarin eveneens de Eerste Wereldoorlog als uitgangspunt is genomen.


In de vitrines vindt u een breed overzicht van stripboeken die de afgelopen decennia in verschillende landen zijn verschenen: opvallend veel Franse titels, opvallend weinig Duitse. Veel tekenaars hebben geprobeerd de verwoesting van het loopgravenlandschap in beeld te brengen. Hun troosteloze portretten ziet u rechts achterin de Vishal.


Gratis Lesbrief WOI voor Voortgezet Onderwijs

Speciaal voor deze tentoonstelling is een lesbrief voor het Voortgezet Onderwijs voor de vakken Geschiedenis en CKV samengesteld. Deze lesbrief gebruikt de tekeningen en onderwerpen uit de tentoonstelling om meer te kunnen vertellen over De Grote Oorlog. Meer info en de gratis download is hier te vinden.