Terug naar nieuwsoverzicht

Adres

Spaarne 30, Haarlem

Wanneer

Donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni


Openingstijden

Donderdag en vrijdag 13u - 17u

Zaterdag en zondag 11u - 17u


Kijkwijzer
Expo HD Artstonelimited

De verdwenen ambtsketen

In de historische tekenzaal in de Waag van de kunstenaarsvereniging KZOD zal de presentatie en tentoonstelling met tekeningen en schilderijen van de docustrip De Verdwenen Ambtsketen (Een Haarlemse Geschiedenis) van Hans van Duivenvoordeplaats vinden.


Het verhaal

Op 13 november 2011 wordt de ambtsketen van de burgemeester van Haarlem tijdens de intocht van Sint Nicolaas uit zijn werkkamer op het stadhuis gestolen. Heeft de keten werkelijk alleen maar zilverwaarde zoals het persbericht ons wil doen geloven? Of is de waarde van de keten, aangeboden in 1894 door burgemeester Boreel, van geheel andere aard? 


Gedurende vrijwel zijn gehele ambtsperiode (1941-1945) heeft de NSB-burgemeester Simon Plekker de keten van vóór 1894 gedragen, omdat de Boreel-keten een aantal jaren zoek was! In de ogen van het publiek is de zogenaamde Plekker-keten, die nu veilig in het stadsarchief ligt opgeborgen, daarom besmet.


Geschiedenisstudent Emiel van Tetterode ontdekt de ware toedracht van hetgeen er met de gestolen Boreel-keten is gebeurd, waarbij de besmettelijkheid van de Plekker-keten verbleekt!