Terug naar nieuwsoverzicht

Adres

Groot Heiligland 47, Haarlem

Wanneer

23 mei t/m 15 juni 

(einddatum onder voorbehoud)


Openingstijden

dinsdag t/m zaterdag van 12u - 17u.

zondag van 13u - 17u 


Kijkwijzer


Eric van Straaten - Hyper(sur)realisme in 3D

Hyper(sur)realisme in 3D

In het het festivalweekend toont kunstenaar Eric van Straaten (1969) in het ABC Architectuurcentrum een selectie van recent werk dat hij onder meer heeft vervaardigd met een 3D-printer. Met de 3D-printtechniek en 3D-modelling weet Van Straaten een extreem grote mate van hyper(sur)realisme te bereiken. 


3D in elk huishouden

Volgens trendwatchers wordt 3D-printing het helemaal: in de nabije toekomst staat in ieder huishouden een printer die in staat is om digitale driedimensionale beelden om te zetten in een fysiek voorwerp. 


In het proces dat het meest bekend is onder de naam ‘Additive Manufacturing’, bouwt een 3D-printer een model laag na laag op door het selectief uitharden van laagjes vloeistof of poeder. Als dat poeder een gipsachtig materiaal is, kan een model direct in full colour worden geprint. Het 3D-printen van fijnzinnige en ingekleurde modellen vereist een grote technische vaardigheid. 


ABC en 3D

Het jubilerende ABC heeft in 2014 ‘innovatie’ als jaarthema en organiseerde eerder dit jaar een expositie en lezingen over verscheidene innovatieve toepassingen van 3D-technieken, zoals in de bouw, architectuur, industrie en in de medische sector. 


Daarbij heeft het ABC sinds kort ook zelf een 3D-printer waarmee geregeld demonstraties worden gegeven. Door het werk van Eric van Straaten te tonen kan het publiek kennis nemen dat de innovatieve techniek van het 3D-printen ook in de kunsten opgang doet en leidt tot vernieuwende toepassingen en inspirerende uitingen.